14-ТИ ФЕВРУАРИ – „ДЕН НА ВЛЮБЕНИТЕ"

14-ТИ ФЕВРУАРИ – „ДЕН НА ВЛЮБЕНИТЕ“

 

В българския народен календар по традиция отбелязваме 14 февруари като ден на Свети Трифон /по стар стил/.

В последните години на 14 февруари отбелязваме и един нетрадиционен за българския календар празник – Денят на влюбените или Свети Валентин. За него се знае, че датира още от времето на Римската империя. Доста по-късно, през 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил датата 14 февруари за празника на Св. Валентин. В днешно време, на този ден влюбени от цял свят си подаряват нещо, за да засвидетелстват любовта си един към друг.

Днес празникът се свързва с информационно-образователна кампания за добра сексуалната култура, насочване вниманието на младите хора върху сексуално-преносимите инфекции и безопасния секс. Стремежът е възможно повече хора да обърнат внимание на важността от популяризиране превенциите за сексуалното здраве и безрисково поведение.

Тази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания Регионална здравна инспекция – Пловдив съвместно с доброволците от Български младежки Червен кръст – Пловдив проведе мероприятие, в което, приобщи към каузата и Община Пловдив, като преди началото на заседание на Общински съвет Пловдив младите добротворци предоставиха на всеки един информационни брошури, валентинки и червени лентички – символ на съпричастност и солидарност към хората живеещи с ХИВ.

          По повод Националната АНТИСПИН кампания бяха предоставени множество здравно-информационни материали на тема: „Какво знаем и какво не знаем за СПИН?“, „Вирусен Хепатит C”, “Вирусен Хепатит В“ на потребители от Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Пловдив и на деца лишени от родителски грижи към Комплекс за социални услуги „Мария Луиза“.

На ученици от Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ и Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ бяха предоставени здравно-образователни брошури, червени лентички и презервативи.

През 2022 година Регионална здравна инспекция – Пловдив, съвместно с Български младежки Червен кръст – Пловдив, призовава да пазим себе си и хората, които обичаме, особено в усложнената епидемиологична обстановка. Независимо какъв празник отбелязвате, обичайте безопасно!