Хранене през пролетта

 

ХРАНЕНЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Здравето и красотата започват от храната

 

Хранителният режим  през пролетта трябва да осигурява по-голямата част от дневната калорийна нужда на организма, без да го лишава от основните хранителни съставки - мазнини, белтъчини и въглехидрати. За целта е необходимо да се спазва разнообразен хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, нетлъсти меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание, риба (най-малко два пъти седмично) и други храни, бедни на мазнини и богати  на витамини и минерали.Нормалните функции на имунната система се поддържат от витамините и минералните вещества. Намаленият прием на тези вещества води до влошаване на общото състояние на организма, т.е. получава се авитаминоза. Това състояние може да се отстрани чрез системен прием на витамините от група В, С, А, Д, Е.

Съществува едно основно правило – хранителните продукти трябва да се подбират така, че в тялото ви да попадат всички необходими витамини и микроелементи.

 

Витамини В комплекс –витамините от група В участват в разграждането на мазнините и протеините, помагат за поддържане на правилното функциониране на нервната система, за нормализирането на обмяната на веществата, подобряването на концентрацията и паметта. Съдържат се в редица зърнени култури, пилешкото и говеждото месо, черния дроб, бананите, картофите, лещата, чушките, яйцата, млякото и млечните продукти, както и в повечето видове риба.

Витамин C - необходим е за стимулиране на съпротивителните сили на организма, подобрява устойчивостта към инфекции, подпомага усвояването на желязото, играе роля при заздравяването на раните, поддържа еластичността на кожата. Съдържа се в цитрусовите плодове, шипките, кивито, касиса, чушките, зелените зеленчуци.

Витамин А- необходим е за поддържане на нормалното зрение, съдейства  за правилното развитие и здравината на костната система, подпомага растежа и регулира обменните процеси.Съдържа се в черния дроб, маслото, сиренето, млякото, изварата, яйцата, рибата, тиквата, морковите, чушките, доматите, ябълките, кайсиите, цитрусовите плодове.

Витамин D - необходим е за укрепване на костите, запазване на

влагата в клетките, подобряване на състоянието на кожата. Витамин D се синтезира в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи. Съдържа се в сьомгата, херингата, треската, яйцата и млечните продукти.

Витамин Е - необходим е за поддържането на работоспособността на мускулите, кръвообращението и ендокринната система. Предотвратява образуването на тромби, намалява усещането за умора, ускорява зарастването на рани от изгаряния. Съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, растителното масло (царевично, слънчогледово, соево), ядки (фъстъци, бадеми и орехи) и покълнали зърна.

Витамин К– допринася за нормалното кръвосъсирване. Съдържа се в

листните зелени зеленчуци, киселото мляко,  жълтък, тиква, домати, ягоди, моркови, соево и рибено масло.

Витамин Р- има уникалното свойство да модифицират отговора на организма срещу различните видове вируси, алергени и канцерогени, действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на околната среда. Най-добрият източник на витамин Р са плодовете и зеленчуците в жълто, оранжево и червено - манго, кайсии, лимони, портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове, шипки, череши, касис, сини сливи, в гроздето, зеления чай, червеното вино и тъмния шоколад.

 

През пролетта на организма  са му необходими не само витамини, но и микроелементи. Най-важните от тях са:


калций – съдържа се в млечните продукти, смокините и другите сушени плодове;
желязо – съдържа се в месото, боба, спанака, черния дроб, яйчения жълтък, сушените плодове и черния шоколад;
йод – постъпва в организма чрез йодираната сол и морските храни;
магнезий – бананите, продуктите от пълнозърнесто брашно, картофите, какаото и пилешкото месо са изключително богати на този

микроелемент;

цинк– съдържа се в рибата, сиренето, говеждото и свинското месо.

калий - в цитруси, банани, зелени зеленчуци и слънчоглед.

Пролетта е подходящ сезон за започване на диети с консумиране на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и храни, бедни на животински мазнини, с преобладаващи растителни мазнини.В основата на  здравословното поведение е приемът на 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо.