МОРБИЛИ

 

1.      Какво представлява болестта морбили?

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система и е потенциално сериозно заболяване.
Заболяването морбили се причинява от инфекция с морбили вирус, който спада към род парамиксовируси. Морбили вирус се разпространява лесно.

 В протичането на морбили се наблюдават три периода:
                  - Катарален период – започва с постепенно повишаване на температурата, отделяне на серозно-слузеста секреция от носа, кихане, сълзотечение, кашлица. Постепенно температурата достига до 39 градуса. Децата стават апатични, плачливи, загубват апетит.
                  - Обривен период – появява се характерен петнист обрив, който през първия ден обхваща лицето, шията и горната част на гръдния кош, на втория-третия ден ангажира туловището и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, тъй като образуваните нови обривни единици се сливат с по-рано възникналите, но винаги между тях остава незасегната от обрива кожа. Катаралните прояви се засилват.
                  - Реконвалесцентен (възстановителен ) период – до 5-6 дни общото състояние се подобрява, ако не настъпят усложнения.

2.       По какъв начин човек се заразява от морбили?

Болестта се разпространява от човек на човек доста лесно. Вирусът на морбили е силно заразен. Той се пренася по въздушно-капков път чрез микроскопични капчици, които се отделят от носа, гърлото и устата на болен в ранните фази на болестта. Тези "заразени" капчици се отделят при кашлица и кихане. Заразяването с вируса на морбили може да стане при директен контакт с носен или гърлен секрет от заразен човек или при контакт с предмети, заразени с вируса на морбили.
Морбили е едно от най-силно заразните инфекциозни заболявания. Епидемии от морбили се наблюдават на всеки 2-3 години в части на света, където не съществуват ефективни програми за ваксинация срещу болестта. Малки, локализирани взривове от морбили се регистрират в годините между епидемиите. Епидемични взривове от морбили избухват все още в развитите европейски страни и САЩ, където има добре развити имунизационни програми. Тези взривове се регистрират обикновено сред неимунизирани деца в предучилищна възраст или други неимунизирани хора в популацията.

3.      Какъв е инкубационният период на инфекциозното заболяване морбили?

Периодът от първия контакт с вируса (със заразения човек или носител на вируса) до изявата на първите симптоми на болестта се нарича инкубационен период. За инфекцията с морбили инкубационният период е 1-2 седмици (7-14 дни). Обривът обикновено се появява около 14 дни след заразяването
Болният от морбили е потенциално заразен и опасен и може да предава вируса от 1 до 2 дни преди появата на първите симптоми до пълното изчезване на обрива.

4.      Кой боледува от морбили, изгражда ли се имунитет срещу болестта и как?

От морбили боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст.
По-висок риск за заболяване от морбили съществува за кърмачета, които са твърде малки за да бъдат имунизирани срещу болестта (първата ваксинация се прави на 13 месечна  възраст), деца, които отказват имунизация. Всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск.
Срещу морбили съществува естествен имунитет. Кърмачетата, родени от майка, прекарала морбили получават пасивен имунитет (предаден от майката), траещ до края на първата година от живота им. След преболедуването от морбили както и след правилно проведена имунизация човек развива доживотен имунитет срещу вируса на морбили.

5.      Какви са симптомите на морбили?

Типично морбили започва с висока температура, хрема, кашлица и зачервяване и дразнене на очите (конюнктивит). Особено характерните петна в устната кухина (наречени петна на Коплик) се появяват 2 до 4 дни по-късно, непосредствено преди изявата на обрива. Петната на Коплик се появяват по лигавицата на вътрешната страна на бузите, срещу горните 1-и и 2-и кътник, на цвят са жълтеникаво-бвлезникави, оградени с червен пръстен. Възпаленото гърло (фарингит) често се съпровожда от възпаление на горните дихателни пътища (ларингеална и трахеобронхиална лигавица).
Обривът се появява 3 до 5 дни след появата на първите симптоми. Обривът започва зад ушите и отстрани на врата и прогресира от главата надолу. Обривът е съставен от малки неправилни червени пъпчици, които нарастват на големина, показват тенденция към сливане и бързо се разпространяват (в рамките на 1-2 дни) по трупа и крайниците (като същевременно започва да избледнява по лицето). Обривът обикновено не сърби. Температурата може да достигне 40 С. Очите са зачервени и влажни, силно чувствителни на светлина (фотофобия). Около очните орбити е налице оток. Състоянието на пациента изглежда тежко.
Развитието на заболяването обикновено следва еволюцията на обрива. За 3 до 5 дни обривът започва да отшумява и избледнява, температурата спада рязко и пациентът се чувства значително по-добре. Болният вече не е заразен. След отшумяването на обрива може да остане променено оцветяване на кожата с белене на кожата.

6.      Кога се налага да потърсите лекарска помощ?

Потърсете лекарска помощ при всяко температурно състояние, придружено или последвано от обрив при деца и възрастни.
Ако забележите гореописаните симптоми на морбили потърсете Вашия личен лекар. По негова преценка, той ще Ви насочи към лекар инфекционист-епидемиолог (лекар, специализиран в откриването, лечението и предпазването от инфекциозни заболявания) или педиатър (детски лекар).

7.   Може ли да се предпазим от морбили?

  Основното средство за профилактика на заболяването е приложението на живата противоморбилна ваксина. У нас се прилага триваксина ( морбили-паротит-рубеола ) на 13 месеца, с реимунизация на 12 години. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар на република България.При поява на заболели от морбили задължителна предпазна мярка е изолацията на болните в домашна или болнична обстановка.