Вирусен Хепатит А (“Болест на мръсните ръце”)

 

Причинител: Вирус от група Hepadnavirus, от семейство Picorna– високоустойчив, при 60 градуса издържа един час, при 100 градуса – 5 минути. При ниски температури се запазва месеци и години.

 

Загива под действието на обикновени дизенфектанти. Ултравиолетовите лъчи го унищожават за минути.

Инкубационен(скрит)период: от 7 до 60 дни, средно 30 дни.

Източник на заразата: ВХА е антропоноза (изворът на заразата е болният човек).

Механизъм на предаване: Основен механизъм – фекално-орален. Съществуват три пътя на предаване на заразата: контактно-битов (най-често срещан), хранителен и воден път.

Разпространението на вирусастава чрез фекалиите, урината и телесните течности на болния. Вирусът попада през устата до лигавицата на червата и достига клетките на черния дроб (“хепатоцити”), където се размножава и предизвиква разрушение на клетките. В организма се натрупват антитела (анти-HAV, IgM). Създава се моноспецифичен пожизнен имунитет.  

Интензивността на разпространение зависи от добрата лична хигиена и е свързана със социално-икономическото състояние на страната.

Сезонност и цикличност: Наблюдава се увеличаване на заболяемостта през есенно-зимния сезон и цикличност на епидемии от три до пет години.

Възприемчивост на населението: всеобща. Най-възприемчиви са малките деца до 6-годишна възраст. В последните години заболяемостта се измества сред по-високи възрастови групи.

Профилактични мерки:

-         Изолация на болния;

-         Добра лична хигиена;

-         Дезинфекция на ръце и посуда, при необходимост и – дезинсекция;

-         Наблюдение на контактните лица до 30 дни;

-         Диспансеризация на болните до 3 мисеца.